Як правильно зберігати сухофрукти в домашніх умовах
Зберегти смак і корисні властивості протягом 1-2 місяців просто – для цього достатньо свіжого повітря і відсутності вологи. Але більш тривале зберігання потребують наявності певних знань, підготовчих робіт і правильно підібраного температурного режиму. У цій статті ви дізнаєтеся, як зберігати сухофрукти правильно, на які моменти звертати увагу і які вимоги дотримуватися.
У чому зберігати сухофрукти, щоб вони не зіпсувалися
У кожного виду сухофруктів свій показник вологості, тому зберігати їх разом в одній тарі не можна. Більш вологі продукти віддадуть вологу більш сухим і згодом весь запас сухофруктів покриється цвіллю. Змішаються також і смаки різних продуктів і в результаті груша буде пахнути малиною, а персик – віддавати грушею. Для зберігання сухофруктів використовуються скляні банки, тканинні мішки, вакуумні посудини, дерев’яні коробочки і керамічний посуд.
Скляні банки – надійно захищають сухофрукти від вологи, комах і сторонніх ароматів. Ідеально підходять для зберігання різних продуктів.
Керамічні ємності – мають характеристики скляних банок, оснащені кришками з ущільнювачами. Герметичні, захищають сухофрукти від вологості, сторонніх запахів і змішування смаків.
Дерев’яні коробки – придатні для зберігання сухофруктів підвищеної вологості. Мають погано притерту кришку, а тому в них можуть завестися шкідники. Наприклад, моль.
Тканинні мішки – пропускають повітря, дозволяють продуктам “дихати”. Зберігати в них сухофрукти краще разом з судинами, заповненими сіллю.
Вакуумні ємності – ідеальна посудина для сухофруктів. Доповнені системами відкачування повітря, які формують в ємності вакуумну середу. Найчастіше використовуються для зберігання дорогих фруктів.
Умови зберігання сухофруктів
Температурний режим. Оптимальна температура для зберігання знаходиться в межах 5-15 ° С. Підвищення температури знижує термін зберігання в 2 і більше разів.
Освітленність. Прямі сонячні промені руйнують поживні речовини харчових продуктів, а тому зберігати сушку потрібно в неосвітленому місці.
Вологість. Оптимальний показник вологості 60%. При її підвищенні розвивається цвіль, яка може зіпсувати харчові продукти. Але якщо сушка зберігається в вакуумному середовищі, рівень вологості не має значення.
Приміщення для зберігання. Найкраще зберігати сушку в кухонних шафах і коморі. Неопалювані балкони і вологі підвали для цих цілей не підходять.
Як правильно доглядати за сухофруктами під час зберігання
- Скляні банки з сухофруктами потрібно відкривати 1 раз в тиждень.
- Дерев’яні коробки потрібно відкривати 1 раз на місяць.
- Вміст тканинних мішків потрібно перевіряти 1 раз в 3 місяці.
- Вакуумні ємності потрібно перевіряти кожні 6 місяців.
- Заморожені сухофрукти в перевірці не потребують – їх розморожують тільки безпосередньо перед вживанням.